Ο Ναργιλές είναι ασιατικής επινόησης για πιο άνετο και ταυτόχρονα ευχάριστο κάπνισμα. Προέρχεται από τις βόρειο δυτικές επαρχίες της Ινδίας κατά μήκος των συνόρων του Πακιστάν στο Rajasthan και Gujarat. Οι ναργιλέδες αρχικά ήταν απλοί,  πρωτόγονοι και κατασκευασμένοι με ανθεκτικό σχεδιασμό από ένα είδος ινδικής καρύδας ονόματι «ναργκιούλ» απ’ όπου πήρε και το όνομα του.

Τα βασικά μέρη του ναργιλέ είναι τα ακόλουθα τέσσερα :

  • Η γυάλινη σφαίρα (φιάλη),
  • Το μεταλλικό στέλεχος (διπλός σωλήνας),
  • Η εστία (λουλάς)
  • Ο εύκαμπτος σωλήνας (μαρκούτσι)

Τρόπος χρήσης

Η γυάλινη φιάλη φέρει καθαρό νερό συνήθως μέχρι τη μέση. Μετά την αεροστεγή σύνδεση με τον κατακόρυφο σωλήνα τοποθετείται στη πάνω κατάληξή του, που ονομάζεται λουλάς, χαρμάνι καπνού που πωλείται στο εμπόριο και είναι αρκετά πιο ακίνδυνος σε σχέση με τον καπνό του τσιγάρου (ο καπνός αυτός παράγεται ειδικά για ναργιλέ).

Στη συνέχεια, με μια μεταλλική μικρή τσιμπίδα τοποθετούνται πάνω στο χαρμάνι, που προηγουμένως έχει συμπιεσθεί ελαφρά με το χέρι, τεμάχια αναμμένου κάρβουνου.

Έτσι μόλις ο καπνιστής αρχίζει να ρουφά, μειώνεται η ποσότητα του εντός της φιάλης αέρα, δημιουργείται υποπίεση, και ο καπνός από τον καιόμενο καπνό (συνήθως ποικιλίας "τουμπεκί") μαζί με αέρα εισέρχεται δια του κατακόρυφου σωλήνα στη φιάλη προκαλώντας φυσαλίδες και αναταραχή στο νερό με υπόκωφο θόρυβο, το λεγόμενο "γουργουρητό". Το πέρασμα αυτό του καπνού μέσα από το νερό που τον φιλτράρει τον ψύχει και αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό το οποίο διαφοροποιεί τον ναργιλέ από άλλες συσκευές καπνίσματος.

Ο Ναργιλές είναι συνηθισμένος στα μουσουλμανικά κράτη, ενώ σχετικά διαφοροποιημένος συναντάται και σε άλλες ασιατικές χώρες όπως η Ινδία. Στην Ελλάδα η χρήση του ήταν διαδεδομένη κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας, ενώ συνεχίστηκε και στις αρχές του 20ού αιώνα. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται μια αύξηση στα μαγαζιά που προσφέρουν ναργιλέ τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Χρήσιμες συμβουλές

Το καλύτερο είναι να καθαρίζετε την πίπα, αμέσως μετά τη χρήση της, έτσι ώστε ο καπνός στο μεταλλικό στέλεχος δεν θα έχει χρόνο να στεγνώσει και να αφήσει υπολείμματα. Επιπλέον, το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε όταν είστε έτοιμοι να καπνίσετε ναργιλέ είναι να καθαρίζετε την πίπα.

Στεγνή και καθαρή πίπα και μαρκούτσι δίνουν καλύτερο κάπνισμα. Βεβαιωθείτε ότι η πίπα είναι καθαρή πριν αρχίσετε το κάπνισμα, διαφορετικά θα έχετε πολύ άσχημη γεύση. Χρησιμοποιήστε μαλακές βούρτσες για να καθαρίσετε την πίπα και την εστία.

Γεμίστε την εστία,  έτσι ώστε περίπου 1 ίντσα του μεταλλικού σωλήνα να είναι βυθισμένο κάτω από τη γραμμή νερού. Η περιοχή που απομένει πάνω από αυτό είναι εκεί που ο καπνός θα αναμειχθεί με τον αέρα και θ' αρχίσει να ψύχεται. Εάν βάλουμε παρά πολύ νερό τότε δυσκολεύεται ν' απορροφήσει τον καπνό και αφήνει λίγο χώρο στην ανάμειξη με τον αέρα, με αποτέλεσμα πολύ βαρύ καπνό.

Για να βελτιώσετε τη γεύση του καπνού, δοκιμάστε να ανακατέψετε στο νερό λίγη coca cola ή χυμό λεμονιού ή πορτοκάλι όταν χρησιμοποιείτε καπνούς με ίδια αρώματα.

Επειδή ο "χυμός" από τις μελάσες με καπνό, συχνά κατακάθεται, πριν τοποθετηθεί στο πήλινο μπολ, κάλο είναι να ανακατευτεί καλά.  Με αυτόν τον τρόπο δεν χρησιμοποιείτε μόνο ξηρό καπνό από την κορυφή της συσκευασίας.

Όταν ανοίγετε ένα μεγάλο πακέτο καπνού θα πρέπει σίγουρα να φυλάσσεται στο ψυγείο σε ένα αεροστεγές δοχείο. Έτσι θα διατηρηθεί ο καπνός περισσότερο χωρίς να στεγνώσει χάνοντας έτσι το άρωμα του. Επίσης μέσα στο βάζο το ανακατεύετε ευκολότερα.

Εάν είστε νέος στη χρήση ναργιλέ, δοκιμάστε πρώτα με μια μικρή ποσότητα καπνού για να εξασκηθείτε σωστά. Τοποθετήστε τον καπνό στο πήλινο κύπελλο, περίπου 8-10g καπνού ανά μερίδα καπνίσματος. Τεμαχίστε τον καπνό αντί να το τοποθετήσετε και να καλύψετε πλήρως το πήλινο δοχείο.

Πάρτε ένα μικρό κομμάτι φύλλο αλουμινίου, αρκετά μεγάλο για να καλύψει το άνοιγμα του μπολ και τυλίξτε το. Χρησιμοποιήστε μια οδοντογλυφίδα για να κάνετε 12-15 τρύπες πάνω στο φύλλο αλουμινίου. Μπορεί να θέλετε να "ρουφήξετε" από το στόμιο για να δείτε αν υπάρχει αρκετός αέρας, μέσα στην πίπα. Εάν με δυσκολία ρουφάτε αέρα, ίσως πρέπει να κάνετε περισσότερες τρύπες με την οδοντογλυφίδα ή να εξασφαλίσετε ότι ο καπνός δεν είναι πολύ σφιχτά συμπιεσμένος.

Ανάψτε το κάρβουνο και περιμένετε περίπου 2 λεπτά να σταματήσει να βγάζει σπινθήρες και μετά τοποθετήστε το στο αλουμινόχαρτο.  Εάν τοποθετήσετε το καρβουνάκι πολύ νωρίς, θ' αρχίσετε να καπνίζετε τους καπνούς από το καρβουνάκι και όχι τα αρώματα από την μελάσα. 

Το φυσικό καρβουνάκι προτιμάται από έμπειρους καπνιστές shisha καθώς δεν περιέχει χημικές ουσίες που μπορεί να αλλοιώσουν τη γεύση του καπνού. Βέβαια χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ανάψει αλλά αξίζει η αναμονή. Μπορείτε να το ανάψετε χρησιμοποιώντας αναπτήρα. Οι καλύτερες μορφές από φυσικό καρβουνάκι είναι από καρύδα, από ξύλο πορτοκαλιάς ή καθαρό μπαμπού.

Όταν αρχίσετε να καπνίζετε το ναργιλέ σας, δοκιμάστε να τοποθετήσετε το κάρβουνο περιμετρικά του μπολ. Το κέντρο του μπολ θα πρέπει να είναι το τελευταίο μέρος που θα καταλήξει το καρβουνάκι.

Χρησιμοποιήστε ένα κάλυμμα για να αποφύγετε να πέσει το καρβουνάκι εάν κάποιος σας ρίξει τον ναργιλέ.  Επίσης, με το κάλυμμα διατηρείται η θερμότητα.

Όταν ο ναργιλές είναι έτοιμος για να καπνίσετε, σας προτείνουμε να ξεκινήσετε ρουφώντας τον καπνό απαλά, έτσι ώστε η μελάσα να ζεσταίνετε σίγα σιγά και να μην αλλοιωθεί η γεύση από το ενδεχόμενο γρήγορης καύσης. Απαλά μακρόσυρτα ρουφήγματα θα βοηθήσουν τη θερμότητα να περάσει καλύτερα μέσα από τον καπνό.

Απολαύστε το ναργιλέ σας!